Nagrade

6 drzavni pcelarski sajamNa 6. državnom pčelarskom sajmu u Beogradu održanom 08.-09.03.2014. godine SMS Vaga Tim je postigao veliki uspeh pošto je nagrađen 3. nagradom za svoj proizvod - SMS Vagu. To je veliko priznanje za nas koje nismo očekivali (pogotovu što je konkurencija bila izuzetno jaka) ali kome smo se potajno nadali. Predsednik komisije je bio potpredsednik SPOS-a Dejan Milošević, a nagrade je uručio predsednik dr Rodoljub Živadinović. Slike možete pogledati ovde, a video ovde.

SMS Vaga osvojila je i 2. nagradu na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju Srbije za 2014. godinu.
 
najbolja tehnoloska inovacija srbijeOrganizatori ovog takmičenja su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, Privredna komora Srbije, Zavod za intelektualnu svojinu Srbije i Radio Televizija Srbije. Takmičenje je održano jubilarni, 10. put i na njemu je učestvovao 141 tim sa preko 450 takmičara. Takmičari su svoje prijave slali pod šifrom, a naš SMS Vaga Tim je učestvovao pod imenom Hornetsi sa inovacijama na svojoj pčelarskoj SMS Vagi. Na takmičenju smo predstavili čak 10 svojih inovacija koje su dostupne svim kupcima SMS Vage.
 
Takmičenje se sastojalo treninga za vreme kojih su se sticala znanja iz raznih oblasti, koja su se kasnije ocenjivala u elimanicionim krugovima, tj. recenzijama. Posle početnih recenziranja došlo je na red i recenziranje na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, gde se ispitivala tehnička strana inovacija, a zatim i recenziranje u Privrednoj komori Srbije gde je u fokusu bio finansijski deo i isplativost inovacija. Naš tim je uspešno prošao ova ispitivanja i našao se u polufinalu. Jedno polufinale je bilo organizovano u Novom Sadu, a mi smo učestvovali u polufinalu u Kruševcu. Tu smo bili prvi od 6 ekipa, od kojih su se prve tri kvalifikovale za finale.
 
Žirijem u finalu je predsedavao dr Srđan Verbić, ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a preostali članovi su prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade Srbije, prof. dr Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, prof. dr Miomir Korać, arheolog, Viminacijum, Miroslav Miletić, potpredsednik PKS i Radojka Nikolić, urednik časopisa "Biznis" i "Ekonometar".
 
U jakoj konkurenciji između velikih firmi, istraživačkih centara, magistara i doktora nauka, osvojili smo 2. mesto i novčanu nagradu od 750 000 dinara, što je ogroman uspeh za naš tim. Predstavljanje naše inovacije u finalu možete pogledati ovde.
 
Jedan od krugova recenziranja je podrazumevao upoređivanje opcija naše i svih drugih sličnih uređaja iz cele Evrope u kome je naša SMS Vaga bila ubedljivo najbolja. Osim toga i izmene na hardveru dovele su do konstrukcije jednog modernog i kvalitetnog uređaja. Želimo da se zahvalimo našim pčelarima čije su nas sugestije podsticale na stalan rad i sa kojima smo zajedno došli do nekih inovativnih rešenja.

sajam arhimed moskaSMS Vaga Tim u sastavu Aida Maslan i Nikola Jovanović su sa svojom SMS Vagom učestvovali na 20. Međunarodnom sajmu izuma i inovacionih tehnologija Arhimed u Moskvi. Sajam je održan u Sokolniki izložbenom centru od 16.-19.05.2017. godine.

sajam new time sevstopoljOve godine je bilo prikazano nekoliko stotina izuma iz 15 zemalja podeljenih u 31 kategoriju. SMS Vaga je u kategoriji Informacioni, upravljački i navigacioni sistemi osvojila ZLATNU MEDALJU. Iako je konkurencija bila žestoka, osvajanje ovog priznanja predstavlja potvrdu kvaliteta našeg uređaja i satisfakciju za sav trud koji je uložen u njega. Međunarodnim žirijem je predsedavao goposdin Jurij Baturin, poznati Ruski kosmonaut i bivši direktor Nacionalne bezbednosti Rusije i predsednik Ruske akademije nauka. Osim zlatne medalje sajma Arhimed, osvojena je i srebrna medalja delegacije sajma New Time iz Sevastopolja. Sajam New Time već godinama sarađuje sa sajmom Arhimed i članovi su Međunarodne federacije asocijacija inovatora sa sedištem u Ženevi. Recenziju SMS Vage vršio je Tehnički fakultet državnog univerziteta Volga.

Slike možete pogledati ovde.